Każda kobieta w ciąży powinna o siebie mocno dbać, dlatego w tym czasie musi ona spożywać bardzo dobre jakościowo pokarmy. Ważne jest to, aby dieta dla ciężarnych była pełna różnorodnych witamin, które są potrzebne każdemu organizmowi człowieka. Bardzo ważnym elementem codziennego jadłospisu jest woda, dlatego kobieta w ciąży powinna dostarczać swojemu organizmowi od dwóch do trzech litrów wody dziennie w różnej postaci. Ważne jest jednak to, aby w jadłospisie kobiety ciężarnej nie pojawiały się napoje gazowane, sztucznie barwione czy też zbyt duże ilości mocnej kawy i herbaty. Dieta w ciąży powinna być wzbogacona w warzywa, owoce oraz pełnoziarniste pieczywo, ponieważ właśnie te produkty zawierają największe ilości błonnika, który z pewnością zapewni prawidłowe trawienie oraz funkcjonowanie układu pokarmowego. W takiej diecie powinny też znajdować się jak największe ilości składników zawierających węglowodany, bowiem tego typu produkty pełnią ważna rolę transportową, budulcową, a także wchodzą w skład DNA.