Zdrowe i zadbane zęby dodają wdzięku oraz pewności siebie. Są naszą wizytówką i bez wątpienia pomagają w codziennym życiu, dlatego też warto o nie dbać i wiedzieć, co oraz jak jeść, żeby były mocne i piękne.
Sposób, w jaki się odżywiamy, ma kluczowe znaczenie dla zdrowia zębów. Aby wzmocnić zęby należy stosować dietę bogatą w składniki mineralne oraz witaminy ułatwiające ich przyswajanie. Bardzo ważny jest też wapń , który wraz z fosforem stanowi podstawowy budulec kośćca. Wapń jest najlepiej przyswajany przez organizm, jeżeli jest przyjmowany w towarzystwie witaminy D.

W jakich produktach szukać ważnych dla zębów składników diety?
Wapń występuje w mleku oraz jego przetworach, jak jogurty, kefiry, twarogi oraz w serach żółtych, które są przy okazji bardzo dobrym źródłem fosforu. Dużą ilość wapnia zawierają także nasiona maku, słonecznika i sezamu, znajdziemy go także w orzechach i suszonych owocach (figach i morelach). Istotnym źródłem tego pierwiastka są rośliny strączkowe, takie jak fasola czy soja oraz zielone warzywa (kapusta, natka pietruszki, brukselka, brokuły).
Istnieją też produkty spożywcze, które przyczyniają się do wydalania wapnia z organizmu wraz z moczem, m. in. kawa, herbata, cola, czy sól. Należy ograniczać ilość tych produktów w naszej diecie. Białko zwierzęce z kolei obniża wchłanianie wapnia, dobrze jest więc je zastępować rybami. Warzywa bogate w szczawiany (szczaw, buraki, szpinak) również obniżają wchłanianie wapnia.

Koniecznym elementem menu są też tłuste ryby morskie , które dostarczają wielu cennych składników, w tym tak ważne dla zdrowia zębów: wapń, fosfor oraz witaminę D.
Bardzo istotnym elementem diety są produkty bogate w cynk (mięso indyka, wątroba cielęca, dynia). W korzystny sposób wpływają one na stan kości i zębów.

Należy pić dużo wody, gdyż jest ona głównym źródłem fluoru, składnika stanowiącego obok wapnia podstawę budulca kośćca zębowego oraz zwiększającego odporność szkliwa zębowego na kwasy organiczne. Szczególnie bogata w fluor jest twarda woda. Fluor występuje także w herbacie oraz rybach morskich.
Zdrowa dieta powinna być bogata w warzywa i owoce, stanowią one bowiem źródło ważnych dla organizmu witamin. Witamina A wpływa korzystnie na błony śluzowe jamy ustnej, zapobiega próchnicy oraz cechuje się działaniem bakteriobójczym. Szczególnie bogate w witaminę A produkty to: marchew, brzoskwinie, morele, wiśnie i śliwki.

Witamina C natomiast wzmacnia drobne naczynia krwionośne i zwiększa odporność na infekcje. Przeciwdziała odsłanianiu się szyjek zębowych. Wartościowym źródłem witaminy C są m. in. owoce dzikiej róży, czarna porzeczka, owoce cytrusowe, czerwona papryka i kapusta.
Unikaj słodyczy i napoi gazowanych! To one są główną przyczyną próchnicy. Gdy spożywamy produkty zawierające cukry lub skrobię, bakterie występujące w płytce nazębnej produkują kwasy, które są niezwykle szkodliwe dla zębów.
Pamiętaj, lepiej jest zapobiegać niż leczyć!